7 Fitness Tips for Beginners

adina nanes fitness journey

 

[RO]: Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu un an dacă am de gând să mă apuc de sport, aș fi răspuns cu un ”NU” categoric! Trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut niciodată să fac sport, cu toate că îmi place să mă uit la televizor la diverse competiții sportive.

 

Dar lucrurile se schimbă în timp. Acum la 31 de ani observ cum kilogramele parcă se depun mai repede decât în trecut. Și cumva mi se pare că este mai dificil și să le dai jos. Pot spune că înțeleg acum ce mulți mi-au spus, că odată cu vârsta organismul devine mai încet și că e musai nevoie de ceva sport pentru a-l ajuta să ardă caloriile acumulate. Și poate ar fi utile și niște schimbări în dietă. Eu una ador mâncarea, iar ăn ultimul an trebuie să recunosc că am cam exagerat. Astfel, primul lucru pe care l-am făcut a fost să revin la vechiul stil de viață, care era unul ceva mai sănătos. Vă spun sincer că nu îmi plac dietele și că sunt de părere că un om trebuie să mănânce sănătos și tot ceea ce își dorește atâta vreme cât sunt în cantități moderate. 


Prin urmare m-am apucat în urmă cu 2 luni să fac exerciții fitness acasa de 5 ori pe săptămână. Am început cu programele ușoare de pe YouTube ale Pamelei Reif, pe care le-am ales după ce am cercetat puțin și alte programe de fitness. Sunt ceva mai grele ale ei, comparativ cu alți youtuberi de fitness, dar tocmai asta mă stimulează. În plus, are o tehnică perfectă, ceea ce a fost un lucru pozitiv pentru mine, deoarece ca începător aveam nevoie să văd cum sunt executate corect. Iar după 2 luni trebuie să mărturisesc că am obținut rezultate vizibile fizic, iar acest lucru a avut un impact pozitiv și asupra psihicului. Astfel că am câteva sfaturi pentru voi, cei care sunteți la început de drum și vă doriți să începeți să faceți exerciții de fitness acasa.

 

 

7 sfaturi de fitness pentru începători 

 

 

1. Poartă și folosește echipament corespunzător

Echipamentul este extrem de important. Chiar dacă te apuci de exerciții acasa și crezi că le poți face cu lejeritate direct pe parchet sau covor, fără niciun echipament, te înșeli! Chiar și atunci când faci sport acasă ai nevoie de câteva lucruri de bază!

 

În primul rând, ai nevoie de o saltea de fitness. Este super importantă! Eu în primele două săptămâni am folosit o pătură și parchetul pentru că nu aveam saltea și a fost extrem de dificil să fac unele exerciții. După ce am făcut rost de satea, totul a devenit mult mai ușor! Dacă ți se pare un pic cam tare salteaua pentru unele exerciții care implică spatele sau mâinile, cum ar fi planșele, poți pune o pătură peste saltea. Ajută mult!

 

În al doilea rând, trebuie să porți încălțăminte sport. Niciodată să nu faci exercițiile în picioarele goale sau în șosete. Poți aluneca foarte ușor și îți poți răni laba piciorului sau glezna. În plus, fără încâlțămintea adecvată unele exerciții vor fi dificil de executat corect!

 

În al treilea rând, poartă un costum de fitness sau ceva foarte comod și mulat pe corp ca să nu te deranjeze în timpul exercițiilor. Eu nu am crezut că am să mă văd vreodată purtând colanți sau bustiere de fitness, mai ales în urmă cu 2-3 luni. Dar acum am 2 astfel de seturi care îmi plac foarte mult. Ambele sunt de la Lightinthebox, sunt foarte calitative, nu sunt transparente și au un design foarte fain. Eu am ales pentru ambele mărimea M, deoarece conform măsurătorilor lor acolo mă încadram. Ca să îți faci o idee mai clară eu port în partea de sus 34 și în partea de jos 36, iar mărimea M de a ei de pe site corespunde mărimii 36. 

 

 

2. Începe cu exerciții ușoare pentru începători

Este foarte important, mai ales dacă nu ai mai făcut sport niciodată și nu ești într-o formă excelentă, să începi cu exerciții simple. Trebuie să găsești un program de fitness pentru începători. Astfe vei dobândi forță și rezistență și vei învăța să execuți corect exercițiile.

 

Eu am început cu programul de 10 minute de exercițuii pentru abdomen al Pamelei Reif. În primele două zile mi s-a părut destul de greu programul și m-a lovit și o febră musculară cruntă de abia puteam să mă ridic dacă stăteam întinsă. Dar am continuat. Din cauza febrei musculare am decis ca după cele două zile să nu fac pauză, ci să fac un alt program tot pentru începători, dar pentru picioare. Inițial îmi doream să fac 10 minute pe zi de exerciții timp de două săptămâni pentru a dobândi rezistență să fac mai mult, căci nu aveam deloc. Dar după prima săptămână am decis să combin cele două programe și să trag de mine și să fac 20 de minute pe zi. Și am reușit, ba chiar am alternat cu un alt program de 20 de minute. Am continuat cu acest mix timp de o lună, timp de 5 zile în fiecare săptămână, iar rezultatele au apărut și ele. Am dobândit mai multă forță și rezistență, iar exercițiile mi s-au părut mai ușoare, corpul arăta mai bine. Așa că am devenit mai încrezătoare și am adăugat și alte programe, iar în momentul de față fac exerciții timp de 30 de minute pe zi, iar în unele zile fac chiar 45 de minute. 


După două luni pot spune că sunt undeva între începător și mediu. 

 

 

3. Nu exagera cu antrenamentul și nu uita să iei pauze

Nu ești robot și nici nu poți face exerciții zilnic ca un profesionist care din asta își câștigă existența! Ce puțin nu la început, dar nu recomand nici mai târziu!

 

Să ai zile de pauză este foarte important pentru a lăsa mușchi să se relaxeze, corpul să se odihnească și să nu te rănești. Eu am 2 zile de pauză pe săptămână, iar uneori când mă simt foarte obosită sau îmi simt mușchii foarte încordați iau pauză de la exerciții sau fac doar unele foarte ușoare. Crede-mă pe cuvânt că vei ști când corpul tău va fi obosit și vei simți fibrele musculare care nu mai pot!


De asemenea, e bine să iei pauze și în timpul programelor pe care le faci, fie în cadrul programului, fie între programe, dacă faci mai multe. La început nu vei putea termina un program cap coadă fără pauze, deoarece nu ai rezistența și forța necesară. Când am început aveam momente când simțeam că nu mai pot respira atunci când făceam unele exerciții sau că nu aveam forța necesară să fac un exercițiu timp de 30 de secunde. Ceea ce e normal! Cel mai important este să nu renunți, să iei câte o pauză când simți nevoia și să termini programul. Bineînțeles, când spun pauză mă refer la ceva rapid de 30 de secunde, maxim un minut, cât să îți tragi sufletul și să o iei de a capăt! Iar între programe o pauză de 3 minute este suficientă! Iar cu timpul vei vedea că totul devine din ce în ce mai ușor!

 

 

4. Nu renunța!

Da, vei simți că vrei să renunți, că nu mai poți, că nu ești în stare, că e prea greu. Nu este adevărat! Trebuie să îți scoți asta din cap, să continui ceea ce faci că faci bine și vei vedea ce ușor va fi în timp.

 

Și chiar dacă la început nu vei putea face unele exerciții, încearcă cât poți, iar a un moment dat vei reuși!

 

 

5. Rezultatele apar în timp

Știu că vrei să slăbești și să îți tonifiezi corpul în maxim 2 săptămâni, dar nu te îmbăta cu apă! Îmi pare rău să îți spun, dar rezultatele au nevoie de timp și depind de mulți factori, cum ar fi: tipul tău de corp, metaboism, dietă, ce tip de exerciții faci, etc. În general ceea ce vezi pe internet este destul de fals și nu corespunde neapărat realității. De exemplu, vei vedea clipuri cu fete care spun că în 2 săptămâni au făcut pătrățele pe abdomen făcând câteva exerciții basic zilnic. Genul acesta de clipuri de regulă sunt filmate la început câteva secvențe, apoi după câteva luni și au rolul mai mult de a atrage vizualizări. 

 

Mie mi-a luat în jur de o lună să văd rezultate în zona abdomenului și cam 2 luni pentru picioare. Și nu sunt nici pe departe acolo unde vreau să fiu și știu că va dura, că va trebui să fac exerciții mai complexe și mai grele pentru a reveni a forma pe care o aveam acum câțiva ani. Dar sunt sigură că voi ajunge acolo și nu voi renunța!


Dacă eu pot să o fac, poți și tu!

 

 

6. Hidratează-te

Atunci când vei face sport vei transpira foarte tare, cel puțin eu asa pățesc. De asemenea, vei simți nevoia să bei cât mai multă apă. Și clar, trebuie să te hidratezi, dar după ce termini exercițiile. În timp ce le faci încearcă să iei o gură maxim două de apă din când în când. De ce? Pentru că dacă vei bea foartă multă apă în timp ce faci exerciții o vei simți pe toată în stomac și va fi mult mai dificil să termini programul. Așa că, hidratează-te foarte bine la final!

 

 

7. Alege programe de fitness care îți plac

Ca și în viață, acest lucru este valabil și pentru exerciții. Trebuie să găsești programe de fitness care să îți placă și să te facă să te simți bine la final. Astfe vei continua să le faci și nu vei renunța. În plus, vei avea și satisfacție de fiecare dată când vei duce la bun sfârșit un program.

 

Mie îmi plac mult programele Pamelei Reif, deoarece sunt mai dificile și le văd ca pe o provocare. Asfel că mă simt super bine după ce fac cap coadă un program, mai ales dacă este unul nou!



Acestea sunt sfaturile mele de fitness pentru începători, toate adunate prin prisma experienței personale și sper să vă ajute și pe voi!

 

adina nanes fitness tips

adina nanes fitness pose

adina nanes yoga pose

adina nanes fitness tips for beginners

adina nanes sfaturi de fitness pentru incepatori

adina nanes

adina nanes fashion blogger

adina nanes lightinthebox fitness set review



[EN]: If you asked me a year ago if I will start exercising or doing any sorts of sports I would have answered a definite "NO". I have to admit I never was fond of activities involving sports or any type of physical activities. But I've always enjoyed watching different sports competitions on TV. 


However, with time things do change. I got older, I'm 31 years now, and I have to admit that kilos start to add faster now then it used to in the past. And somehow I think it's also harder to lose weight. I can say that now I understand when older people were telling me that after 30s everything changes, the metabolism becomes slower and you have to push it with sports and maybe also some dietary changes. In my case I like to eat and in the past year I have exaggerated a bit. So the first think I did was to get back to my previous lifestyle, which was a little bit healthier. I do not like diets of any sorts, I'm pro eating healthy and everything I want as long as it's in moderate quantities. 


So to give myself the push I needed so badly, 2 months ago I've started doing some fitness exercises at home for 5 times a week. I've started with easy programs from YouTube from Pamela Reif. I've chosen hers after doing some research. They are a little bit more challenging than other programs, but this is what stimulates me. Plus, she's doing them with a perfect technique, which was really a positive thing for me, because as a beginner I needed to see how they are executed correctly. And after 2 months I have to admit that I can see some really positive results, both physically and mental. So, I have some tips for you if you are also planning to try some exercises at home and are a beginner. 

 

 

My 7 fitness tips for beginners



1. Wear and use proper equipment

The equipment is super important. Even if you are starting your exercises at home and think that you can do them on your floor or carpet without any equipment, think again! Even when doing home workouts you need some basic things. 

Firstly, you need a fitness mattress. It's super important and in my first two weeks I've used a blanket and the floor and it was excruciating doing some exercises. After I got the mattress, everything got easier. Also, if you find the mattress hard for your back or for your hands, you can put a blanket over it. It helps alot!

 

Secondly, you have to wear sport shoes. Never do your fitness exercises with your bare feet or while wearing socks. You can slip very easily and hurt your feet or your ankle. And without shoes some exercise will be very hard to do properly!

 

Thirdly, wear a fitness suit or something very comfortable and not bulky. I never though I will see myself wearing fitness leggings or tops, especially not 2-3 months ago. But now I have two sets that I really love, both from Lightinthebox. 

 

The floral print yoga set is so cute and I don't think I would have been able to find one in the stores from Romania. I love the print and how it looks on me and I feel super confident when I'm wearing it. I even wore it while going to the park, that much I like it. I've chosen size M from their size chart which corresponds with size 36, the size I'm wearing. And it fits me like a glove!


The wave point print yoga set came in two colours, blue and red. It was a tough decision, but eventually I chose the red one, because I was planning to wear my burgundy shoes with it. It's a little bit comfier than the green set. 


Both sets are super qualitative and I love that they aren't see through at all! And I also have a discount code for you of 20% of your order from Lightinthebox if you use the code: "LTB20".



2. Start with easy exercises for beginners

It's super important if you don't do sports and you are not in a great shape to start with easy exercises. You have to find fitness programs that are designed for beginners. This way you will build your strength and will learn to do them correctly. 


I've started with 10 minutes a day and did the abs program for beginners from Pamela Reif. Even though I found it super difficult the first two days and all of my abs muscles were burning I've kept going. After the first two days, because I was having muscle soreness I've switched to the beginner program for legs. I was planing on doing 10 minutes a day of exercises for the first two weeks, but after week one I've started combining the two programs and also mixed them with a different program of 20 minutes length. I did this mix for about a month, for 5 days a week and I started to see results. I've gained strength, resistance and also my body was looking better. So, I became more confident and added some other programs and right now I'm doing 30 minutes a day and some days even 45 minutes. 

 

And after two months I'm somewhere between beginner and medium with my programs. 

 
 

3. Do not over train and take breaks 

You are not a robot and can not do exercises every day like a professional who does it for a living! 

 

Having break days is super important to let your muscles relax and to not get injuries. I have 2 break days a week and sometimes when I find myself very tired or I feel my muscles sore I take a break or do easier exercises. Trust me, you will know when your body is tired. 

 

Also, take breaks while doing the actual exercises. At the beginning you won't be able to finish a program without breaks, because you don't have the resistance and the strength. When I first started I was feeling like I couldn't breathe while doing some of the exercises and also I didn't had the strength to make others for 30 seconds. But it's normal. The important thing is to not give up, to take a break when you need and to finish. Of course, the break should be really quick of 30 seconds or 1 minute, not longer. And with time you will see how easier it gets. 



4. Do not give up

Yes, you will feel like giving up, like it's too hard. You will feel like you are not able to do it. But it's not true! Keep on doing and you will see how easier it gets. 

 

Even if you can't do some of the exercises, try your best and eventually you will succeed!



5. Results take time

I know you want to lose weight and have a toned body in 2 weeks maximum, but this won't really happen. I'm sorry to tell you, but the results take time and depend on a lot of factors, such as: your body type, your metabolism, your eating habits etc. What you see on the Internet usually it's fake and not very accurate. 

 

For me it took about a month to see results on my abs and almost two months for my legs. And I'm not were I want to be and I know it will take time and I will have to do harder workouts to get back to the shape I've had a few years ago. But I know I can get there and I won't give up!


If I can do it, so can you!



6. Hydrate yourself

While you will work out you will sweat like crazy. I know I do! And also you will want to drink lots of water. And you should drink it, but after you finish the programs. While you are doing them take only small sips of water. Why? Well, because if you drink a lot of water while exercising you will feel it in your stomach and it will be harder to workout. So, hydrate yourself after finishing! 



7. Chose fitness programs that you like

As in life the same goes with exercising too. You should find fitness programs that you enjoy doing and that make you feel good at the end. This way you will keep on working out and you won't give up. You will also enjoy it and it will give you satisfaction after you finish each program. 

 

I, for example, love Pamela Reif programs because are harder and they challenge me. So, I feel great after I finish an entire program, especially if it's a new one!

 

 

So, these are my tips for beginners in fitness. All are gathered from my personal experience and I hope they will help you in your journey!

 

 

Let's grow together in style! | Să creștem împreună cu stil!

 







No comments

Thank you for your wonderful words!

Web Statistics